Türkiye’de trafik kazaları -maalesef- hayatın ve özellikle trafiğin akışı için doğal karşılanan olaylar haline gelmiş durumda. Bu sebeple olsa gerek birkaç yıl aktif olarak trafikte bulunan ehliyet sahiplerinin büyük çoğunluğu bu sürede en az 1 adet maddi hasarlı hafif trafik kazaları geçirmiş durumda. Bu anlamda düşünülünce yaşanan trafik kazalarının sıklığını tahayyül etmek mümkün. Bu sıklığın verdiği bir çeşit negatif kazanım olarak da artık birçok ehliyet sahibi trafik kazalarından sonra yerine getirilecek süreçleri net olarak biliyor. Trafik kazaları sadece maddi hasarla neticelendiği vakit iki sürücü aralarında anlaşarak gerekli tutanakları doldurup, uygun fotoğrafları çekip bu maddi hasarların telafisi ile ilgili süreçleri kolayca başlatabiliyor. Ancak maddi hasarlı kazalardan çok daha talihsiz olarak gerçekleşen ve cismani (bedensel) zarara yol açan kazalardan sonra oluşan mağduriyetleri gidermek için yürütülmesi gereken işlemler için maddi hasarlı kazalara göre daha meşakkatli yollar izlenmesi gerekebiliyor. Bu nedenle bu yazımızda trafik kazalarında tedavi ve bakım giderleri nasıl hesaplanır? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Trafik kazalarından sonra oluşan cismani zarar;
Daha önce vurguladığımız üzere ülkemizde yaşanan kazaların ciddi bir oranda cismani zararlara yani yaralanmalara, can kayıplarına veya sakat kalmalara yol açtığını biliyoruz. Bu yazının odak noktası cismani zararlar içerisinden en çok yaşananlardan biri olan yaralanmalar & sakat kalmalar ve sonrasındaki tedavi ve bakım süreçleri ile ilgili olacağından konuya trafik kazaları sonrası yapılacak tedavi ve sonrasında (eğer gerekliyse) bakım masrafları ile ilgili birkaç önemli hususu açarak giriş yapacağız.
Trafik kazalarından sonra tedavi masrafları;
Herhangi bir trafik kazasından sonra bir tarafın aldığı yaralardan dolayı üniversitelere bağlı hastaneler, devlet hastaneleri ve tüm özel hastanelerde alacağı tedavi ile ilgili masraflar yaklaşık 5 yıl önce değişen yasa ile SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak bu yasa çerçevesinde SGK tarafından karşılanan tedavi masrafları sadece hastanelerde ilk anda uygulanan serum, iğne, röntgen, muayene vb. ücretlerini kapsamaktadır. Yani yaralanmanın iyileşme sürecinin uzaması veya bir şekilde bedensel bütünlüğün yitirilmesi nedeniyle gereken bakım veya takip eden iyileşme süreçlerinde yapılan masrafları SGK karşılamamaktadır. Bu noktada yine yasaların sunduğu bir hak olarak mağdurlar Trafik Mecburi Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi kapsamında sigorta şirketlerinden söz konusu iyileşme sürecinde ve bakım sürecinde yapılan masrafları karşılaması için talepte bulunabilir. Fakat sigorta şirketleri bu şekilde gelen talepleri ödemekten kaçındıkları için bu durumda kalan kişiler mecburi olarak tazminat davası açma yoluna gitmektedirler.
Peki bu dava durumunda trafik kazalarında tedavi ve bakım giderleri nasıl hesaplanır;
Aslında bu konuda yapılacak hesaplar temelde aynı mantık çerçevesinde şekillenmektedir. Buna göre mağdurların bir yaralanma sonrasında eski sağlıklarına kavuşana kadar geçirdikleri sürede yaptıkları ve SGK ‘nın karşıladığı ücretlerin dışında kalan bütün masraflar bilirkişi raporları ve bazı spesifik harcamaların faturaları baz alınarak hesaplanır ve dava sırasında karşı taraftan tazminat olarak talep edilir. Yine aynı şekilde sakat kalma durumunda olan kişiler için de benzer evrakların toplanması ile hesaplanan ömür boyu bakım masrafları adı altında talep edilen bir başka tazminat çeşidi söz konusudur.